MANUÁLTERÁPIA

 

A manuálterápia a mozgásrendszer visszafordítható működészavaraival foglalkozik. A rendellenes ízületi működés helyreállítását célozza. A manuálterápia során a terapeuta gondos manuális vizsgálat után célzott fogásokkal a blokkolt (rendellenes helyzetben rögzült) ízületet kezeli.


A manuálterápia menete:
 

A részletes- problémákat érintő- kikérdezést követően az aktív és passzív mozgásvizsgálat következik. A mozgásvizsgálat menete a panaszoktól is függ, de a medence-és a gerinccsigolyák helyzetét minden esetben érdemes vizsgálni. Az ízületi mozgásvizsgálatot kiegészítem még az izmok tesztelésével (erő-és nyújtási tesztek). Ezután elmondom Önnek mit tapasztaltam és megbeszéljük a kezelés menetét.


A blokkolt ízületi működést mobilizációval igyekszem helyreállítani. Ez a korrekt helyzetbeállítás után, légzéssel és izomfeszítéssel történik. A mozdulatokat sosem hirtelen, mindig lassan és kontrolláltan hajtjuk végre.
 

A kezelés után célzott izomerősítő és /vagy lazító gyakorlatokat ajánlok, hogy a terápia során elért állapotot fenntarthassuk.