TRIGGER- ÉS TENDERPONT TERÁPIA

 

Az izmokban kialakuló trigger-vagy tenderpontok sok esetben kiváltó okai a test különböző területein jelentkező fájdalmaknak. Ezek a pontok tulajdonképpen kis “csomók” az izomban, illetve az izom-ín átmenetnél. A triggerpontok jellemzője, hogy mindig tartozik hozzá a testen egy terület, ahová a fájdalom kisugárzik. Tenderpontok esetében a “csomóhoz” tartozó fájdalom helyileg jelentkezik. Ezeken a pontokon keresztül az izom gyorsan ellazítható.
 

A trigger-és tenderpontok amellett, hogy helyi vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak, fokozzák az izomfeszességet is, melynek hatására további panaszok alakulhatnak ki. Például gerincpanaszok, arc-, fog-,fejfájás, az ín túlterhelése, porcsérülés stb.
 

A trigger terápia alkalmazható önálló és kiegészítő kezelésként is, panasztól függően.
 

Mi történik a kezelés során?


A terápia során a panaszt okozó vagy arra reagáló izom trigger pontját nyomom meg. Ez a nyomás kicsit kellemetlen vagy fájdalmas. A fájdalom meghatározott irányban ki is sugározhat. A nyomást fenntartva ez a fájdalom csökkenni kezd, majd elmúlik. Ezzel párhuzamosan az izom lazul. A terápia során pácienseim érzik, hogy izomzatuk lazul, fájdalmuk csökken, esetlegesen beszűkült ízületi mozgásuk javul.
 

Mitől alakulhatnak ki triggerpontok?


-
akut-és krónikus túlterhelés
-direkt trauma
-stressz
-ízületi gyulladás
-helytelen testtartás, stb.
 

A trigger terápia sok problémánál hatékony fő-,illetve kiegészítő terápia. Például:
 

-gerincferdülés
-Scheuermann betegség
-porckorongsérv
-ínhüvely fájdalom
-lumbago, hátfájdalom, nyakfájdalom
-vállfájdalom, PHS
-fogfájdalom, melynek a fogorvos nem találja az okát
-fejfájás, stb.