TYPALDOS MÓDSZER

 

A Typaldos módszer, vagyis a Fascia Disztorziós Modell (FDM) terápia a fascia rendszer kezelésén alapuló, a mozgásszervi fájdalmak-és a mozgáskorlátozottság kezelésében rendkívül hatékony technika.
 

Mit nevezünk fasciának?
 

A fascia rendszer egész testünket, szervezetünket behálózza. Ez a rugalmas kötőszövet körbeveszi az izmokat, inakat, ereket, belső szerveket. Összeköti egymással a belső szerveinket, izmainkat. Így a különböző mozgásszervi panaszok esetén mindig találunk elváltozást a fascia rendszerben is.


Miért kell kezelni a fascia disztorziót mozgásszervi fájdalmak esetén?
 

Akut (sérülés, trauma, hirtelen mozdulat, rándulás stb.) vagy krónikus fájdalmak esetén (hosszabb ideje fennálló nyak-, hát-, derék, térd -és egyéb fájdalom), illetve fájdalom miatti inaktivitás miatt (pl. rándulás után) a fascia rendszerben létrejönnek letapadások, disztorziók (elváltozások). Ezek okozhatnak helyi, pontszerű fájdalmat, kisugárzó fájdalmat, mély ízületi fájdalmat, izomerő csökkenést, mozgásbeszűkülést.
 

Mi történik a kezelés során?
 

A probléma megbeszélése után mozgásszervi tesztek következnek. Ezután a módszer speciális fogásaival történik a kezelés. Végül pedig a mozgásszervi teszteket újra elvégezzük.
A kezelés után fontos-e a pihenés, esetleg a sportszüneteltetése?
A módszer nem kívánja meg az érintett terület pihentetését, nyugalomba helyezését. A terápia után a szervezetet, izomrendszert terhelni kell, hogy a szervezet az elvárt funkciónak megfelelően regenerálja a szöveteket.
 

Átlagosan hány kezelés szükséges?
 

Ez a probléma súlyosságától, akut vagy krónikus voltától is függ. Átlagosan 2-3 alkalom szükséges.