SCHROTH TERÁPIA

 

A Schroth terápia a gerincferdülés kezelésének speciális módszere. Lényege az, hogy a páciens a gerinc maximális aktív nyújtása és a háromdimenziós forgató légzés segítségével visszaforgatja a törzset középre, majd ennek a korrigált testhelyzetnek a megtartásával végzi az izomerősítő és nyújtó gyakorlatokat.


A cél gyermekkorban, a növekedés lezárulásáig a gerincferdülés romlásának a lassítása, megállítása, illetve a tartás javítása. Később- felnőtt korban - a gerincferdüléssel járó izom és ízületi problémák, porckorong -problémák kezelése, fájdalomcsökkentés, tartásjavítás és a tüdőfunkció növelése a fő cél.


A Schroth terápia a gerincferdülés mellett hatékonyan alkalmazható a Scheuermann kór, illetve különböző tartáshibák esetén is (például lapos hát, hanyag tartás, domború hát).

 

A Schroth terápia menete:
 

Első találkozásnál a panaszok megbeszélése után a mozgásszervi vizsgálat következik. Ez tartalmazza a testtartás felmérését, a medence és a gerinc manuális vizsgálatát, izomerő felmérést, izomnyújtási teszteket. A korrekt vizsgálathoz ha rendelkezésre áll, kérem, hozzon magával álló helyzetben készült két irányú-lehetőleg teljes-gerinc röntgent. Ezután elkezdjük a speciális gyakorlatok megtanulását. A gyakorlatok elsajátításához heti egyszeri találkozás és otthoni gyakorlás szükséges több héten át. Egyénileg eltérő, de a tapasztalatok alapján 10 alkalom mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a gyakorlatokat megfelelően elsajátítsák.
 

Egyéni vagy csoportos terápia?
 

A Schroth terápia minden esetben egyéni terápia, mivel a gyakorlatok közben folyamatosan korrigálom a testhelyzetet, segítem a forgató légzés megérzését.