McKENZIE TECHNIKA

 

A Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász által kidolgozott McKenzie terápia a porckorong problémák speciális vizsgálati és kezelési módszere.

A Magyarországi McKenzie Intézetben A, B, C és D McKenzie kurzusokat végeztem.

A McKenzie módszerrel gerincsérv, porckorongsérv és lumbágó esetén érhető el a legjobb eredmény.

Mitől fáj?


A gerincfájdalom kialakulhat a folyamatos ülőmunkától, rossz testtartástól, gerinckopástól, stressz okozta feszes izmoktól és gerincsérv, azaz porckorongsérv miatt.


A kezelés több módszerrel lehetséges, amit mindig a probléma jellege határoz meg.
 

Ha nem gerincsérv okozza fájdalmait, a vizsgálat alapján, más kezelést javaslok Önnek.


A McKenzie terápia - a gerincsérv kezelése csoportosan vagy egyénileg zajlik?

 


A McKenzie terápia minden esetben egyéni kezelés, hiszen minden páciensnek egyénre szabottan kell kitesztelni a tüneteit csökkentő mozgásirányt, gyakorlatot.


A tüneteket csökkentő pár perces gyakorlatokat Önnek otthonában naponta többször (meghatározott időközönként és ismétlésszámban) ismételnie kell.
 

Kerülnie kell a tüneteit fokozó testhelyzeteket, mozdulatokat. Ezeket az első kezelés alkalmával részletesen megbeszéljük.


Hogyan zajlik az első kezelés?
 

Először megbeszéljük, mely napszakokban, pontosan hol, milyen testhelyzeteknél és terheléseknél jelentkezik a fájdalom.
 

Majd ezt követően speciális tesztek, gyakorlatok segítségével meghatározzuk a gyógyuláshoz szükséges mozdulatokat.


Egy gerinc modellen megmutatom Önnek, hogy mi történt a gerincében, hol van elmozdulás, mi és miért okoz fájdalmat. Látni fogja azt is, hogy ezekre a tünetekre a korrekciós mozdulatok miként hatnak.


A tüneteket csökkentő pár perces gyakorlatokat Önnek naponta meghatározott időközönként és ismétlésszámban el kell végeznie a megfelelő eredmény eléréséhez.


Megbeszéljük, hogy mely testhelyzeteket (pl. mélyre való leülés), mozdulatokat (pl. előrehajlás) kell elkerülnie ahhoz, hogy a gyakorlatokkal javítani tudja a tüneteit.

Kérem, hogy amikor vizsgálatra, kezelésre érkezik, ne vegyen be fájdalomcsillapító gyógyszert, mert ez elnyomja a tüneteket és így nem tudom megvizsgálni a gerincét!

A McKenzie terápia - a gerincsérv kezelése során a gerincem megóvásával kapcsolatban kapok tanácsokat?

A terápia fontos kiegészítéseként tanácsokat adok, mely testhelyzeteket, mozdulatokat kerülje, megbeszéljük a helyes ülés, állás kivitelezését.

 

Ezek betartásával nagyban hozzájárul a kezelés sikerességéhez, a gerincsérv gyógyulásához.


Az állapotjavulással párhuzamosan izomerősítő gyakorlatok végzését ajánlom, melyet a gerinc aktuális terhelhetősége alapján állítok össze és tanítok be.


A cél, a gerincsérv okozta tünetek megszüntetése után, az erős izomfűző kialakítása a gerinc körül, illetve a tudatos, a mindennapi életben folyamatos alkalmazott gerincvédelem. Mindezek segítségével igyekszünk a sérv kiújulásának esélyét csökkenteni.

Mikor szűnik meg a fájdalom?


A McKenzie terápia segítségével már 1-2 alkalom után elérhető javulás, azonban a gerincsérv gyógyulása a probléma kiterjedésétől, jellegétől is függ.


A tünetek megszűnése után a gerinc körül erős izomfűző kialakításával és a mindennapi életben alkalmazott gerincvédelemmel csökkentjük a sérv kiújulásának veszélyét.

McKenzie technikán kívül még milyen módszerek alkalmazhatók?

A kezelések során majdnem mindig kombinált terápiát alkalmazok. Az ízületi- és a porckorongból eredő fájdalmak kezelése mellett az izomrendszer kezelésére, lazítására is nagy hangsúlyt fektetek. A fájdalmakra sok esetben védekező izomfeszüléssel reagál az izomrendszer, mely tovább súlyosbítja a tüneteket.


Az izomzat kezelése nélkül hiába korrigáljuk az alapproblémát, egyrészt az izomból eredő fájdalom megmaradhat, másrészt a védekező izomfeszülés újra előidézhet kóros ízületi elmozdulást.


A feszes izomzatot különböző lágyrész technikákkal lazítom (trigger terápia, izomkontroll technika, masszázs kezelés, kinesio tape felhelyezés).


Gerincsérv esetén nem ajánlom a kiscsoportos gerinctornát, amíg a porckorong kitüremkedés tüneteket okoz. Ekkor egyénre szabott mozgásterápiára van szükség. A tünetek elmúltával, mikor az izomerősítés célja a kiújulás megelőzése, már nyugodtan részt vehet a kiscsoportos tornán is.