BOWEN TECHNIKA

 

A Bowen technika egy speciális izom és kötőszöveti technika, melynek pozitív hatása van a test összes szervrendszerére. A kezelés a test meghatározott pontjain végzett lágy izom és kötőszöveti fogások sorozata.
 

Javallat:
 

-bármilyen ízületi és izombántalom (pl. nyak-, hát-, derékfájás, vállmerevség, térdproblémák, csípőfájdalom, teniszkönyök stb.)
-stressz-feszültség és kiégettség, akut és krónikus fáradság, levertség
-fejfájás/ migrén,
-asztma, szénanátha, allergia, megfázás, köhögés
-fül, szemproblémák, egyensúlyzavarok, fülzúgás
-gyomor/emésztés, epe-,máj-és bélpanaszok
-vese/húgyhólyag/húgyvezeték problémák, vizelettartási gondok,
-inkontinencia, ágybavizelés
-idegrendszeri problémák
-ödémák, nyirokrendszer keringési zavarai
-gyulladásos panaszok
-nőgyógyászati és menstruációs problémák
-meddőség, prosztatagondok
-mellpanaszok (ciszták, tejelválasztás)
-terhesgondozás (pl. farfekvés, terhesség során kialakuló hát, derékfájdalom), szülészet
-idősgondozás
 

Ellenjavallat:
 

-mélyvénás trombózis
 

A Bowen terchnika minden életkorban alkalmazható.
 

Két kezelés akkor is javasolt, ha az első után már jól érzi magát. A második kezelés szükséges a test számára az újonnan kapott információk tartós beépítéséhez.
 

A Bowen kezelés menete:
 

Első kezelés alkalmával meghallgatom a páciens problémáját, rákérdezek a panasszal, fájdalommal kapcsolatos minden részletre, valamint tanulmányozom az orvos által kiadott leleteket (ha van).
 

Ezután következik a vizsgálat, ahol optimális, ha alsóneműben van a páciens. A vizsgálat során megfigyelem a testtartást, az esetleges kényszertartást, felmérem, hol van feszültséget az izmokban.
 

A kezelés alatt a páciens a kezelőasztalon ellazult állapotban hason majd háton fekszik, vagy széken ül. A kezelő fogásokat el lehet végezni ruházaton keresztül is. A kezelés nem fáj.
 

A kezelések időtartama alatt lehetőleg tartózkodjon más terápiáktól (pl.masszázs, akupunktúra), mivel ezek befolyásolhatják a Bowen technika által beindított természetes gyógyulási folyamatoknak.
 

A Bowen terápia hatása több szinten megmutatkozik:
 

Az izmokat kötőszövetes lemezek, ún. fasciák borítják, melyeknek nagy szerepük van a testtartás és a szervezet szerkezeti és funkcióbeli épségének megőrzésében. Egy sérülés, trauma mindezekre a funkciókra negatív hatással van: az izmokat borító fascia merevebbé válhat, letapadhat, összehúzódhat, csökkenhet a víztartalma. A Bowen kezelés hatására ezek a problémák oldódnak, a testtartás és a mozgékonyság javul.
 

A legtöbb kezelő mozdulat az izmok eredési/tapadási helyén illetve az izom hasánál történik, itt helyezkednek el az ún. izomorsók. Ezek informálják az idegrendszert az izmok feszültségéről. A kezelés alatt ezen izomorsók stimulálásával az idegrendszeren keresztül megtörhető a sérülés kiváltotta kóros feszültség vagy túlnyújtottság.
 

Sok Bowen mozdulat egy-egy ízülethez közel történik, emiatt a technika direkt hatással van az ízületet körülvevő ízületi burokra és az ízületi szalagokra is, amelyek érzékelő sejtekkel gazdagon beidegzettek. Itt ismét az idegrendszerbe fut be a Bowen-fogás keltette jel, ami válaszként normalizálja az ízületi működést.
 

A Bowen kezelés vegetatív idegrendszerre kifejtett hatása talán a legalapvetőbb és legfontosabb.

Itt van a szervezet öngyógyító mechanizmusainak irányító központja. A vegetatív idegrendszer ellenőrzi a testfunkciók több mint 80%-át és ez tartja fent a szervezet belső egyensúlyát. Nagyon érzékeny a külső stressz hatásokra. Két része van a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszer. Az emberek többsége napjainkban folyamatos stresszben él, ami túlingerli a szimpatikus idegrendszert. Akkor indulnak be a gyógyulási folyamatok, mikor a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus módba vált át.
 

A kezelés alatt a vegetatív idegrendszer a paraszimpatikus dominancia felé tolódik el. Ennek példája, hogy a kezelés alatt egyesek igen gyorsan álomba merülnek, illetve mély, ellazult állapotba kerülnek.
 

A kezelés közbeni szünetekről:
 

A kezelés alatt a fogások között szüneteket tartunk, időt hagyva ezzel a szervezetnek, hogy a fogásokat beépítse. Egy fogás után az inger a központi idegrendszerbe fut be. A terápia alatt a központi idegrendszer összehasonlítja ezt a bejövő információt a test eredeti mintáival. A szünetek változó hosszúságúak, átlagosan 2 percesek, de akár fél óráig is tarthatnak, a kezelt személy testi állapotától függően.