Trigger- és tenderpont terápia

Az izmokban kialakuló trigger-vagy tenderpontok sok esetben kiváltó okai a test különböző területein jelentkező fájdalmaknak. Ezek a pontok tulajdonképpen kis “csomók” az izomban, illetve az izom-ín átmenetnél. A triggerpontok jellemzője, hogy mindig tartozik hozzá a testen egy terület, ahová a fájdalom kisugárzik. Tenderpontok esetében a “csomóhoz” tartozó fájdalom helyileg jelentkezik. Ezeken a pontokon keresztül az izom gyorsan ellazítható.

A trigger- és tenderpontok amellett, hogy helyi vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak, fokozzák az izomfeszességet is, melynek hatására további panaszok alakulhatnak ki. Például gerincpanaszok, arc-, fog-,fejfájás, az ín túlterhelése, porcsérülés stb.

A trigger terápia alkalmazható önálló és kiegészítő kezelésként is, panasztól függően.

Mi történik a kezelés során?

A terápia során a panaszt okozó vagy arra reagáló izom trigger pontját nyomom meg. Ez a nyomás kicsit kellemetlen vagy fájdalmas. A fájdalom meghatározott irányban ki is sugározhat. A nyomást fenntartva ez a fájdalom csökkenni kezd, majd elmúlik. Ezzel párhuzamosan az izom lazul. A terápia során pácienseim érzik, hogy izomzatuk lazul, fájdalmuk csökken, esetlegesen beszűkült ízületi mozgásuk javul. Sokszor arról számolnak be, hogy fáj ugyan a pontnyomás, de ez jó fájdalom.

Mitől alakulhatnak ki triggerpontok?

-akut-és krónikus túlterhelés
-direkt trauma
-stressz
-ízületi gyulladás
-helytelen testtartás, stb.