FDM – Fascia Disztorziós Modell

A Typaldos módszer, vagyis a Fascia Disztorziós Modell (FDM) a fascia rendszer kezelésén alapuló, a mozgásszervi fájdalmak-és a mozgáskorlátozottság kezelésében rendkívül hatékony technika.

Mit nevezünk fasciának?

A fascia rendszer egész testünket, szervezetünket behálózza. Ez a rugalmas kötőszövet körbeveszi az izmokat, inakat, ereket, belső szerveket, ezáltal összeköti azokat. Így a különböző mozgásszervi panaszok esetén mindig találunk elváltozást a fascia rendszerben is.

Miért kell kezelni a fascia disztorziót mozgásszervi fájdalmak esetén?

Akut (sérülés, trauma, hirtelen mozdulat, rándulás stb.) vagy krónikus fájdalmak esetén (hosszabb ideje fennálló nyak-, hát-, derék, térd -és egyéb fájdalom), illetve fájdalom miatti inaktivitás miatt (pl. rándulás után) a fascia rendszerben létrejönnek letapadások, disztorziók (elváltozások). Ezek okozhatnak helyi, pontszerű fájdalmat, kisugárzó fájdalmat, mély ízületi fájdalmat, izomerő csökkenést, mozgásbeszűkülést. Ha ezek az elváltozások kezeletlenek maradnak, az adott területen állandó fájdalom, mozgásbeszűkülés is kialakulhat, ami kihathat a test más területeire is.

Mi történik a kezelés során?

A probléma megbeszélése után mozgásszervi tesztek következnek. Fontos, hogy lássuk mi provokálja a fájdalmat, hiszen ezzel/ezekkel a mozdulatokkal ellenőrizhetjük a legjobban a kezelés közben és végén a terápia hatékonyságát. Ezután a módszer speciális fogásaival történik a kezelés.

A kezelés után fontos-e a pihenés, esetleg a sportszüneteltetése?

A módszer nem kívánja meg az érintett terület pihentetését, nyugalomba helyezését. Sőt a terápia után a szervezetet, izomrendszert terhelni kell, hogy a szervezet az elvárt funkciónak megfelelően regenerálja a szöveteket.