McKenzie technika

A Magyarországi McKenzie Intézetben A, B, C és D McKenzie kurzusokat és a Radikuláris szindrómák (kisugárzó tünetek) mesterkurzust végeztem.

A McKenzie módszert leggyakrabban nyaki és ágyéki gerincsérv, porckorongsérv és lumbágó esetén alkalmazom, jó eredménnyel.

Mitől fáj?

A fájdalom kialakulhat a folyamatos, helytelen testhelyzetű ülőmunkától, állandó, megerőltető egy irányú terhelésektől (pl. sok hajlással, törzscsavarással járó munka miatt), hirtelen mozdulat miatt (pl. autó csomagtartójából nehéz tárgy kiemelése).

A kitüremkedett porckorong megnyomhatja a gerincvelőt, vagy a végtagba kilépő ideget, fájdalmat, zsibbadást okozva ezzel.

A McKenzie terápia csoportosan vagy egyénileg zajlik?

A McKenzie terápia minden esetben egyéni kezelés, hiszen minden páciensnek egyénre szabottan kell kitesztelni a tüneteit csökkentő mozgásirányt, gyakorlatot. Tévhit, hogy létezik McKenzie gyakorlatsor. A technika lényege az, hogy azt az egy mozgásirányt teszteljük ki és gyakoroltatjuk otthon, amelyik a porckorongot képes „visszatolni” a helyére.

A tüneteket csökkentő pár perces gyakorlatot Önnek az otthonában naponta többször (meghatározott időközönként és ismétlésszámban) ismételnie kell.

Ezenkívül ideiglenesen kerülnie kell a tüneteit fokozó testhelyzeteket, mozdulatokat. Ezeket az első kezelés alkalmával részletesen megbeszéljük.

Hogyan zajlik az első kezelés?

Először megbeszéljük a fájdalmai jellemzőit, mely napszakokban, pontosan hol, milyen testhelyzeteknél és terheléseknél jelentkezik a fájdalom.

Majd ezt követően speciális tesztek, gyakorlatok segítségével meghatározzuk a gyógyuláshoz szükséges mozgásirányt.

Egy gerinc modellen megmutatom Önnek, hogy mi történt a gerincében, hol van elmozdulás, mi és miért okoz fájdalmat. Látni fogja azt is, hogy ezekre a tünetekre a korrekciós mozdulatok miként hatnak.

Megbeszéljük, hogy mely testhelyzeteket (pl. mélyre való leülés), mozdulatokat (pl. előrehajlás) kell elkerülnie ahhoz, hogy a gyakorlatokkal javítani tudja a tüneteit. Ez nagyon fontos, hisz enélkül nem érünk el változást. Természetesen ezeket a mozdulatokat csak addig kell kerülni, amíg a tünetek elmúlnak. Ha elértük a tünetmentességet, utána provokációs tesztekkel megbizonyosodunk arról, hogy a porckorong stabilan a helyén van. Ezután visszavezethető minden olyan mozdulat, melyet ideiglenesen kerülnie kellett, hiszen egy egészséges gerincnek szüksége van minden irányú mozgásra. Innentől kezdhető az egyéb torna, kondicionálás stb. is.

Fontos a kezelés előtt

Kérem, hogy amikor vizsgálatra, kezelésre érkezik, ne vegyen be fájdalomcsillapító gyógyszert, mert ez elnyomja a tüneteket és így nem tudom megvizsgálni a gerincét!

Kérem, hogy hozzon magával rövid nadrágot, hölgyek esetében sportmelltartó ajánlott, hogy a gerincet lássam.

Mit tehetek, hogy ne jöjjön ki újra a gerincsérv?

A tünetek megszűnése után erősítő tornát ajánlok, hogy a gerinc körül kialakíthassunk egy erős izomfűzőt.

Ezenkívül fontos figyelni a helyes irodai munkakörnyezet kialakítására, ha megerőltető munkát végez, akkor a helyes testhelyzetekre. Ezeket mindig személyre szabottan megbeszéljük, mert óriási jelentősége van a megelőzés szempontjából.

Az alábbi videóba nagyon röviden a Mckenzie technika lényegéről, céljáról, működéséről beszélek, illetve fontosnak tartottam pár szóban megemlíteni, hogy a McKenzie technika nem azonos a kobra gyakorlattal és így semmiképpen sem ajánatos internetről elsajátítani.