Hegkezelés

Sokak testén találhatóak kisebb nagyobb hegek. A heg is 100 % fascia. Azonban a heg sose múlik el, ez egy pótlék szövet.

1,5 éven belül 60-70% az esélye annak, hogy új panaszokat okoz. Ennek oka, hogy a heg az alatta lévő szövetrétegekbe belekapaszkodhat és ezeken keresztül húzhat távolabbi területeket is. Így például egy hasi heg okozhat a váll mozgásokban beszűkülést, illetve belső szervi összenövéseket is (pl. bél összenövést hasfallal, mely miatt fájdalmassá válnak a törzsfordítások és a bélmozgások) vagy egy császármetszés heg derékfájdalmat válthat ki. De kisebb hegekre is gondolnunk kell pl. egy anyajegylevétel hege is zavarhat más szöveteket, tüneteket okozva ezzel.

Mit lehet tenni?

Fontos pontosan tudni a heg korát, mert a nagyon friss hegek még instabilak, emiatt különös óvatossággal lehet csak őket mobilizálni.

Régi hegek is nagyon jól reagálnak kötőszövetes terápiákra, így jól mobilizálhatók.

Mivel a heg folyamatosan nő, bizonyos időközönként be kell iktatni a hegkezelést, hogy ne kapaszkodjon bele a környezetében lévő szövetrétegbe.

Ezenkívül nagyon fontos a rendszeres mozgás, hiszen a mozgás és a megfelelő folyadékbevitel az, ami meg tudja akadályozni az összetapadások kialakulását.