> PORCKORONGSÉRVTŐL <

Porckorongsérvtől

A gerincsérv elnevezést a köznyelvben használjuk, orvosi megnevezése: porckorongsérv.

Hogyan épül fel a porckorong?

Két részből áll: a külső rostos gyűrűből (anulus fibrosus) és ennek közepén a kocsonyás anyagú magból (nucleus pulposus-ból). A belső mag anyaga az ízületeket borító üvegporchoz hasonlítható, de annál jóval képlékenyebb. A külső gyűrű anyag rostos porchoz hasonlítható: a nagy szakítószilárdsága biztosítja a mag helyben tartását.

A porckorong feladata: a gerincet érő nagyobb behatások csillapítása

Napszakonkénti változások a porckorongban:

-a porckorong éjszaka vizet szív magába
-a napközbeni terhelés kinyomja ezt a vizet
-csökken a porckorong magassága (testmagasság csökken)
-a gerinc mozgásterjedeleme nő a nap során

A gerinc minden szakaszán kialakulhat porckorongsérv (gerincsérv)?

Porckorongsérv leggyakrabban a gerinc ágyéki és/vagy nyaki szakaszán alakul ki. A háti gerincsérv ritka. Ennek oka, hogy a gerinc háti szakasza a bordakosár által „rögzített”, emiatt jóval kevésbé mozgékony, mint a nyaki vagy az ágyéki gerincszakasz.

Melyek a gerincsérv tünetei?

Az ágyéki gerincsérv leggyakoribb tünete a heves, erős derékfájdalom. Ha a kitüremkedett porckorong rész megnyomja az alsó végtagba kilépő ideget, ez alsó végtagi fájdalmat, zsibbadást okoz. Ezek a tünetek kisugározhatnak a combba, vagy akár bokáig, lábujjig is. Az ágyéki gerincszakasz mozgása fájdalmas, beszűkül. A derékszakaszon az izmok feszessé válnak.

Ritkán, de súlyos esetben a fájdalomhoz a láb mozgások gyengülése, széklet-és vizeletürítési zavar társul. Ezek a tünetek műtéti indikációt jelentenek.

Hogyan alakul ki a gerincsérv?

A gerincsérv kialakulásának megértéséhez először a porckorong öregedésének természetes folyamatát kell megértenünk. A porckorong öregedési folyamata a 20-as életévek vége felé kezdődik.

A porckorong víztartalma csökken (elkezd kiszáradni), anyagcseréje romlik. A magot körülvevő rostos gyűrűkben berepedések keletkeznek. Ennek következtében a porckorong rugalmassága és teherbíró képessége csökken. Emiatt a porckorong sérülékenyebbé válik a külső behatásokkal szemben. Hirtelen, rossz mozdulatra, nagyobb megterhelésre, vagy hosszan fennálló helytelen terhelés miatt fokozatosan kialakulhat a gerincsérv. Ekkor a porckorong magjában lévő anyag kitüremkedik és a magot körülvevő rostos gyűrűk átszakadnak.

A gerincsérv fokozatai:

A porckorong berepedések meggyengítik a rostos gyűrűt és a belső kocsonyás rész kitüremkedik a gerinccsatornába.

-protrusio: a porckorong egy része bedomborodik a gerinccsatornába, de képes visszahúzódni

-hernia (sérv): a kitüremkedő darab nem képes visszahúzódni ha átjut a csigolyatestek mögött futó hosszanti szalagon-kiszakadt sérv (ez el is vándorolhat a helyéről)

Mi történik kiszakadás esetén?

A porckorong kitüremkedő darabja átjut a gerinc csigolya testek mögött futó hosszanti szalagon és a kiszakadt rész elválik a porckorong többi részétől. A kiszakadt darab, elhelyezkedésétől függően okoz panaszokat. A kiszakadás nem jelent feltétlenül műtéti indikációt. Ha kis rész szakadt ki, a szervezet falósejtjei bekebelezik azt.

Mikor műtik a gerincsérvet?

-Súlyos bénulásos tünetek.
-Állandósult, már-már elviselhetetlen fájdalom.
-Vizelési, székelési zavarok.
-Konzervatív terápiára nem reagáló gerincsérv, mely nagy fájdalmat okoz, ami rontja az életminőséget.

Hogy diagnosztizálható a gerincsérv?

A gerincsérv legjobban MR vizsgálattal mutatható ki. Az MR jobban ábrázolja a lágy szöveteket mint a CT.

Milyen tornát végezzek gerincsérv esetén? Menjek gerinctornára?

Amit általánosságban gerinctornának nevezünk, az szakképzett gyógytornász által összeállított mozgásprogram különböző -általában kopásos-gerincproblémákra. A legtöbb gerinctorna igyekszik a gerincet tehermentes helyzetben, MINDEN irányban átmozgatni. Ezáltal a gerinc mozgékonyabbá, az izmok lazábbá válnak. Azonban tüneteket okozó gerincsérv esetén speciális, egyénre szabott mozgásprogram szükséges. A McKenzie terapeuta által végzett mozgásvizsgálat során kiderül, hogy melyik az a mozgásirány, ami a tüneteket csökkenti. Tehát a páciens csak a fájdalmát csökkentő mozgásirányt gyakorolhatja, míg a többi irányt kerülnie kell mindaddig, míg tünetei elmúlnak. A McKenzie terápiával párhuzamosan adhatóak erősítő és nyújtó gyakorlatok, azonban ezt a terapeuta instrukciói alapján kell végezni, hisz a terápiát támogatniuk kell. A mozgásprogramot és a tünetek változását a terapeuta folyamatosan kontrollálja. Ha páciens tünetei elmúltak, negatív provokációs tesztek után visszatérhet a gerincének minden irányú terhelésére. Ezután elkezdhető a gerinctorna is.

A McKenzie technikáról itt olvashat

Belső szervi problémától

A kezelésre nem reagáló vagy nem kielégítően reagáló derékfájdalom esetén gondolunk kell belső szervi eredetre is.

Minden belső szerünket kötőszövet (fascia) veszi körbe. Minden belső szervünk mozog, és ez a mozgás elengedhetetlen a szerv normál funkciójához. Ha a szervünk beteg, nem funkcionál kielégítően. Azonban az idegrendszer biztosítani akarja ezt a mozgást a szervnek, hogy a funkcióját fenntarthassa, emiatt inkább elveszi a gerinctől a mozgást. Tehát blokkba húzza azokat a csigolya-szegmentumokat, ahonnan a szerv a beidegzését kapja. A csigolyablokkra reagál a környező izomzat is, ami további feszülés érzéshez, fájdalomérzethez vezethet. Ha gyakran érezzük, hogy kiropogtatnánk a derekunkat és mindig vissza visszatérnek ezek a blokkok, érdemes mögöttes szervi eredetre is gondolnunk.

Mely szervekre gondoljunk ilyenkor elsősorban?

Elsősorban a vastagbélre, a kiválasztó rendszerre, a méhre, petefészekre, prosztatára gondoljunk.

A sok, helytelen üléstől

Hogyan működik a gerinc, ülés közben?

A derék szakaszon az ágyéki gerinc normál helyzete a homorulat.
Az ágyéki gerinc homorú alakja (ill. a gerinc szalagjai) a porckorongot bent tartja a csigolyák között.

A gerinc mozgásai során a csigolyatestek között lévő porckorong is elmozdul.
Előrehajláskor hátra (gerinccsatorna felé), hátrahajláskor előre (hasüreg felé) mozdul. Ezek az elmozdulások szükségesek a gerinc mobilitásához.

Milyen hatása van a helytelen, görnyedt ülésnek?

Amikor domborítjuk a derekunkat a csigolyatestek hátul kinyílnak, a porckorong hátrafelé mozdul a gerinccsatorna felé.
Ha ezt a helyzetet huzamosabb ideig (akár évekig) fent tartjuk, előfordulhat, hogy a porckorong már nem tud visszatérni eredeti helyére és nagyobb eséllyel következik be porckorongsérv.

Miért fáj a derekam a helytelenül beállított széktől?

Ha huzamosabb időn keresztül domborúan, görnyedten tartjuk a derekunkat, a csigolyák közti porckorongok kitüremkedhetnek hátrafelé, a gerinccsatorna felé, megnyomva azt, vagy az alsó végtagba kilépő idegeket. Ezt nevezzük porckorongsérvnek.

Erre elsősorban a McKenzie technikát ajánlom.

A hosszan tartó domború gerinchelyzet nagy terhet ró a derékszakaszon lévő izomzatra, emiatt az feszessé, fájdalmassá válhat, akár az izomból is érezhetünk kisugárzó fájdalmat. Az itt elhelyezkedő izom alatt található a vese, amit, mint minden szervet kötőszövet vesz körbe. Ez a lágy szövet az izom rétegei között kitüremkedhet, kellemetlen fájdalmat okozva. Ekkor szokták sokan mondani, hogy olyan mintha a vesém fájna. Ez hatékonyan kezelhető fascia technikákkal, elsősorban, az FDM-mel.

A tartós ülés összenyomja a beleket, a medencefeneket, a rekeszizom nem tud hatékonyan működni. Ez belső szervi problémákhoz, például emésztési zavarokhoz, vizelettartási problémákhoz, aranyérhez vezethet.

Ha valamelyik belső szervünkkel van probléma (betegség, vagy csak túlterheltség), esetleg tartósan (krónikusan) fennáll a szervi betegség akkor az agyunk azt a gerinc szegmentumot, ahonnan a szerv kapja a beidegzését blokkba húzhatja. Ekkor az adott gerincszakasz és környezete fájhat. Érezhetjük azt, hogy jó volna kimozgatni, „kiropogtatni”. A derékszakaszon okozhat fájdalmat a vastag-és vékonybél, a vese és a női és férfi nemi szervek megbetegedései.

Hogyan előzhetem meg a derékfájdalmat?

Nagyon fontos a helyesen beállított irodabútor (szék, asztal, számítógép): Irodai ergonómia

Hasznos a dinamikus ülőfelületen való ülés is pl. nagy labdán vagy a székre tehető dinamikus ülőpárnán. Azonban ezeket nem érdemes egész nap használni, az izomzatnak szüksége van pihenésre. Így fél óránként, óránként át kell ülni stabil székre.

Álljon fel minél gyakrabban és sétáljon pár lépést. Ha lehet intézze sétálva a telefonokat és amit csak lehet.

Mit tehetek, ha már bekövetkezett a baj?

A fájdalom kezelése attól függ, hogy mely struktúrából jön a fájdalom. Ezt az orvosi diagnózis alapján (ha van) és mozgástesztekkel, lágyrész vizsgálattal térképezem fel.

Nagyon fontos a megfelelő irodai munkakörnyezet beállítása, mert ezzel megőrizhető a terápia jótékony hatása, illetve megelőzhető az esetleges kiújulás.

Természetesen még ezen kívül több tényezőt érdemes figyelembe venni. Erről bővebben itt olvashat: > TESTTARTÁSKORREKCIÓ <

Sok hajlással járó munka miatt

A sok hajolgatás miatt a hátsó struktúrák meggyengülnek ( a hátizomzat, a gerinc hátsó stabilizátorai), ami az izom túlterheltségéhez, vagy akár ágyéki porckorongsérvhez is vezet.

Miért terhelődik túl a gerinc a hajlással járó munka közben?

A gerinc normál mozgása az előrehajlás. De ha ezt a mozdulatot különösen erőkifejtéssel egybekötve nap mint nap ismételjük, rövid időn belül ízületi – és/vagy izomfájdalmaink lehetnek, illetve gerincsérv kialakulása is lehetséges.

Előrehajlás során a csigolyák hátsó részét nyitjuk és nyomjuk kifelé a porckorongot hátrafelé a gerinccsatorna felé. A hátsó lágyrész struktúrák idővel meggyengülnek és a porckorong kitüremkedik a csigolyák közül. A gerinc hajlított helyzetében az izmok nem tudnak hatékonyan működni és főként a derék és a háti szakasz túlterhelődik.

Erre egy érdekes példa volt egy úr, aki tehénfejő gépekkel dolgozott. Nagyon sokat kellett hajolgatni és elég erős fájdalmakkal érkezett hozzám. Megértette, hogy a helytelen kényszertartásban végzett munka terheli őt túl. Kilazítottam a befeszült lágyrészeket, majd megbeszéltük, milyen testhelyzettel tudná helyettesíteni az eddig megszokottat. Ezt alkalmazta is, és sokkal jobban érezte magát utána.

Hogyan előzhetem meg a sok előrehajlásból eredő fájdalmat?

Végig kell gondolni, hogy az adott munkamozdulatot hogyan lehetne a gerinc szempontjából biztonságosabban kivitelezni.

Nehéz súly emelése egyenes gerinccel kell, hogy történjen. A térdízületre is figyelve, hajlítva a térdeket, hátratolva a medencét egyenes törzzsel kell előre dönteni, majd a súlyt magunkhoz minél közelebb emelve egyenes törzzsel felegyenesedni.

Mit tehetek, ha már bekövetkezett a baj?

Attól függően változik a kezelés, hogy mely struktúrából érkezik a fájdalom.
Ha lágyrész, izomfájdalom az oka: lágyrésztechnikák, fascia-és izomtechnikákat ajánlok: FDM
Ha a porckorongból érkezik a fájdalom: A Mckenzie technika a leghatékonyabb.
Ha kisízületi blokk: manuálterápia segíthet.

Az alvópoziciótól és a helytelen felkeléstől

Mi történik a gerincben a nap folyamán?

Éjszaka – vízszintes testhelyzetben a porckorong vizet szív magába és megduzzad.
Napközben a függőleges terhelés miatt a porckorongból kipréselődik a folyadék és laposabbá válik (ezért vagyunk 1-2 cm-rel magasabbak reggel, mint este). Ennek köszönhetően a gerinc mozgékonyabb lesz.

Miért sérülékenyebb reggel a gerinc?

A porckorong éjjel vizet szív magába, „megduzzad”(emiatt vagyunk kicsit magasabbak reggel) emiatt reggel a gerincünk merevebb, sérülékenyebb. Ezért sérvesedik a gerinc leggyakrabban reggel egy rossz mozdulatra. De tény, hogy ennek mindig van előzménye. Aki rendszeresen ügyel a gerincére a nap folyamán annak egy ilyen mozdulattól nem valószínű, hogy sérülni a gerince.

Miért fáj a derekam a helytelen felkeléstől?

Az a helytelen felkelés, ha háton fekvésből lendületesen felülünk.

Ezzel hirtelen nyitjuk a csigolyák hátsó részét, tehát a porckorong elmozdul hátrafelé. Ekkor nagy nyíróerők hatnak a gerinc alsó részére, ami idővel könnyen porckorongsérvet okozhat.

Ha mindezt ráadásul reggel tesszük, akkor a gerinc még merevebb, sérülékenyebb, így gyakrabban következik be sérülés a reggeli órákban.

Hogyan előzhetem meg a helytelen felülésből eredő derékfájdalmat?

Ügyeljen a helyes felkelésre!
Ennek lépései:

-forduljunk arra az oldalunkra, ahonnan le tudunk majd szállni az ágyról.
-hajlítsuk be a térdeinket.
-alul lévő kezünket tegyük a fejünk alá,
-felül lévővel támaszkodjunk magunk előtt.
-kilégzéskor toljuk fel magunk a karokkal
-és lógassuk le a lábakat az ágy szélén, vagy tegyük talpra.
-ezután térdeinkre támaszkodva enyhén homorítva a derekat álljunk fel

Milyen alvó pozíció segít, ha fáj a derekam?

A gerinc szempontjából az oldalt fekvő helyzet a legtehermentesebb.

A lábakat húzzuk fel has felé. Tegyünk a lábaink közé egy nagy párnát (ami a lábszárat is alátámasztja), hogy a felül lévő lábat megtartsuk vízszintesen (a medence síkjában). Közben ügyeljünk a nyakunkra is: akkora párna legyen a fejünk alatt, ami kitölti a vállunk és a fülünk közti rést, tehát ne forduljon előre a vállunk.

A maximális tehermentes helyzet a derék számára az ún. Z fekvés. Ez ajánlott egy akut, hirtelen jelentkező erős fájdalom esetén is pihenésre.

Háton, a lábak alátámasztva annyira, hogy a combok függőlegesek, a lábszárak vízszintesek legyenek.

A háton fekvés egy keményebb matracon kényelmes. Puha matracon jelentkezhet derékfájdalom. Ekkor érdemes a térdhajlat alá egy nagyobb párnát tenni, mely segít lesimítani a derekat az ágyra. Feje alá elegendő akkora párna, hogy a nyaki gerinc a háti folytatásában legyen.

A hason fekvés kemény matracon lehet kényelmes, azonban a legmegterhelőbb egy fájdalmas derék számára. A hasunk alá tehetünk egy párnát vagy egy összehajtogatott plédet. Ezek segítségével csökkenthetjük a derék homorulatát, amitől megkönnyebbülhet a derekunk

A helytelen emeléstől

Ha előrehajolt helyzetből emel fel valamit, könnyen megsérülhet a gerince. A helytelen emelés gerincsérvet vagy izomhúzódást okozhat. A helyes testhelyzetben végzett emeléssel megelőzhető a derékfájdalom.

Miért sérülékeny a gerinc helytelen emelés közben?

A gerincoszlopot szalagok és izmok stabilizálják. A csigolyatestek között porckorongok helyezkednek el. A porckorongok a csigolyatestek között a gerinc mozgások során kis elmozdulásra képesek, azonban normál esetben vissza is térnek a helyükre.

Előrehajlásból végrehajtott emelésnél a csigolyák hátsó része nyílik, a porckorongok hátrafelé csúsznak. A derék-és hátizomzat ekkor a gerinc domború helyzete miatt nem tud megfelelő erőt kifejteni. Nagy teher hárul a gerincre, mely következménye lehet izomhúzódás, porckorong probléma.

Hogyan előzzem meg a helytelen emelésből eredő derékfájdalmat?

Ügyeljen arra, hogy nehéz tárgyat a megfelelő technikával emelje fel:
A helyes emelés menete:

-Tartsa egyenesen a törzsét!
-Guggoljon le!
-Tartsa magához minél közelebb a megemelendő tárgyat!
-Vegyen egy mély lélegzetet!
-A levegőt bent tartva egyenes gerinccel álljon fel!

A helytelen edzéstől

A rosszul végzett erősítő gyakorlat megterheli az ágyéki gerincet: a kisízületeket, a porckorongot és az ágyéki izomzatot is, ezek fájdalmat okozhatnak. Huzamosabb ideig tartó helytelen terhelés akár porckorongsérvet is okozhat.

Kiemelek néhány jellegzetes hibát edzés közben:

Mikor terhelődik helytelenül a gerinc a hasizom erősítés közben?

Egyenes hasizom erősítés közben, ha lapockánk alsó csücske is felemelkedik a földről (teljes felülés gyakorlat esetén), már nem a hasizom terhelődik, hanem a mély csípőhajlító izom húzza fel a törzset, és eközben nyíróerők hatnak az ágyéki gerincre.

A korrekt egyenes hasizom erősítés során, háton fekvésből, tarkóra tett kézzel, csak addig emelkedjünk fel, amíg maximum a lapockánk alsó csücske elemelkedik. Ekkor maximális a hasizom működés.

A statikus hasizom gyakorlatoknál is súlyosan terhelhetjük a gerincünket, ha helytelenül hajtjuk végre.

A plank gyakorlatnál elkövetett gyakori hibák:

-a hasat előreejtjük, derekunkat homorítjuk
-a feneket feltoljuk,
-a nyakunkat hátrafeszítjük

A helyesen végrehajtott plank gyakorlatnál fontos:

-hasizommal tartsuk a derekunkat, ne homorítsuk
-a feneket ne toljuk fel
-könyökünk a vállunk alatt legyen
-fejünket tartsuk a törzs folytatásában
-lehetőleg zárjuk össze a lábunkat

Mikor terhelődik a gerinc hátizom erősítés közben?

Ha a hátizom gyakorlat közben gömbölyítve tartjuk a derekunkat, hátunkat, az nagyon megterheli a hát-és derékizomzatot (mivel nyújtott helyzetben nem tud hatékonyan működni), mely derék-és hátfájdalomhoz vezet és a porckorongsérv veszélye is fennáll a derék szakaszon.

A helyes kivitelezésnél ügyeljünk arra, hogy hátizom gyakorlat közben hátunkat egyenesen tartsuk, derekunkat hasizommal stabilizáljuk, ne gömbölyítsük, de ne is homorítsuk, nyakunkat pedig tartsuk a háti gerinc folytatásában.

Hogyan előzzem meg a derékfájdalmat?

Az erősítő gyakorlatok végrehajtása közben nagyon fontos a gerincvédelmi szempontok betartása:

-a nyakat a háti gerinc folytatásában tartva ne lógassuk és ne is feszítsük hátra
-a háti gerincünk egyenes legyen, emeljük ki a mellkast, mert csak ebben a helyzetben működik hatékonyan a hátizomzat
-mindig derékvédelemmel tornázzunk, vagyis a hasunkat behúzva stabilizáljuk a derekunkat: háton fekve a derekat lesimítva a talajra, állva pedig a medencét középhelyzetben tartva, amikor a derék nem homorú, de nem is domborítunk

Helytelen tartástól járás- és állás közben

Mikor beszélünk „helyes” tartásról?

Ekkor a gerincünk és az alsó végtagi ízületeink egyenletesen terhelődnek.
Ekkor az ún. súlyvonal (képzeletbeli viszonyítási vonal) a következő pontokon halad át.

Oldalról:

-külső hallójárat,
-vállcsúcs,
-csípő,
-térd
-és boka középpontja

Ha a testtartás megváltozik, akkor a súlyvonal eltolódik előre vagy hátra.
Így megterheli a gerincet és az izomzatot is.

Például a gyakori hanyagtartás esetén előreesnek a vállak, domborodik a hát, előretolódik a fej és a súlyvonal előre tolódik.

A test hátsó részén lévő izomzat nagyobb munkájára lesz szükség. Túlterhelődnek a hátsó képletek (csigolyák, izmok). Mindez gerinc-és izomfájdalmakat válthat ki.

Miért fájhat a derekam a helytelen állástól?

Leggyakrabban a következő testtartásváltozást látjuk:

-előreejtjük a hasunkat,
-domborítjuk a gerincünket,
-előretoljuk a fejünket.

Ha előreejtjük a hasunkat, a derék homorulata fokozódik, mely a derék szakaszon futó ágyékizom feszüléséhez, zsugorodásához vezet. Ez fájdalmat vált ki az izomban. Illetve terheli a gerinc kisízületeit az ágyéki szakaszon, mely ízületi fájdalomhoz vezet.

Hogyan előzzem meg a helytelen állástól és a járástól kialakuló derékfájdalmat?

Mindenekelőtt próbáljunk meg ügyelni a tartásunkra.
Helyes testtartás, állás közben:

-mindkét lábunkon egyformán álljunk
-kicsit húzzuk be a hasunkat, állítsuk középhelyzetbe a medencénket
Enyhén emeljük ki a mellkast, de ne feszegessük hátra a vállainkat, mert az a hátizomzat gyors fáradásához és fájdalomhoz vezet

Tény, hogy a testtartást sok tényező befolyásolja és emiatt a megoldás is összetettebb. Ezekről részletesen itt olvashat.

Rossz mozdulattól

Hogyan jön létre a derékfájás egy rossz mozdulattól?

Leggyakrabban előrehajlással járó törzsfordítás során következik be.

Ebben a helyzetben a hátizom nem tudja hatékonyan végezni a feladatát és túlterhelődik a gerinc és az izomzat.

A fájdalom oka lehet:

-porckorong sérülés
-csigolyablokk
-idegbecsípődés
-a hátizomzat túlterhelődése vagy meghúzódása

Stressztől

Mit mond erről a pszichoszomatika?

A stressz, ill. ha túl sokat vállalunk magunkra fizikális tüneteket okozhat.
A derékfájdalom hátterének a pszichoszomatika az anyagi és érzelmi bizonytalanságot tartja.

A porckorongsérvnél a nyomás a kulcsszó, melyet a munkahelyi, családi és anyagi felelőségemmel, feladataimmal kapcsolatban érzek. (Forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona)

Mi történik az idegrendszerrel, a gerinccel stressz közben?

Az ún. vegetatív idegrendszer felelős a szervezet belső egyensúlyának fenntartásáért.
Két része van a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer. Stresszhelyzetben a szimpatikus idegrendszeri hatás kerül túlsúlyba.
a pupillák kitágulnak,

-a szívverés és a légzés gyorsul,
-emelkedik a vérnyomás,
-az izmok feszülése fokozódik stb.,

Ez tulajdonképpen nem más, mint a szervezet felkészülése a vészhelyzet elhárítására.

Ha a stresszhelyzetet testi reakció követi (pl. összetörjük a berendezést, vagy kiabálunk), tehát a stressz levezetődik, akkor a szervezet nem károsodik. Azonban a társadalmi elvárások ezt aligha engedik meg.

Ha könnyen túltesszük magunkat a konfliktusokon, akkor sincs gond.

A probléma akkor van,

-amikor a stresszhatások gyakran ismétlődnek, vagy tartósan fennállnak
-azokat nem tudjuk feldolgozni
-és nem tudjuk levezetni.

Ezt nevezzük krónikus stressznek, ami betegségek kialakulásához vezethet. Ilyen például a derékfájás és a nyakfájás is.

Milyen típusú fájdalom jelentkezhet a stressztől?

A derék szakaszon a négyszögű ágyékizom zsugorodásra hajlamos. Ez az izom stressz hatására képes még jobban összehúzódni.
Stressz levezetés, lazítás hiányában, az izom tartósan összehúzódott állapotban marad, mely erős derékfájdalmat okozhat.

A porckorongsérv okozta fájdalom lehet helyi és sugározhat az alsó végtag felé is, alsó végtag fájdalmat, zsibbadást okozva.

Hogyan előzhetem meg a stressz okozta derékfájást?

Sajnos gyakran gyökeres életmódváltásra nincs lehetőség. Azonban ekkor is meg kell találni a módot, hogy a stresszt levezessük.

Stressz levezetés személyiségtől függően lehet:

-dinamikusabb mozgás
-lassúbb, nyugodtabb mozgásforma,
-valamint relaxációs technikák.

A mozgás endorfint (boldogsághormont) termel.

Fontos, hogy olyan mozgásformát találjunk, melyet szívesen végzünk. Ne ijedjünk meg, ha először ennek ellenére is nehezen szánjuk rá magunkat a mozgásra. Az elején legyünk elszántak és utána a szervezetünk hozzászokik a mozgáshoz, igényelni fogja azt.